Gemeentehuis van Oedelem

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Oedelem. Tot 1973 in gebruik als herbergen. Op het moment van inventarisatie leegstaand. Samenstel van twee lage woningen. Volgens opschriften op de bepleisterde en beschilderde fries zogenaamd "HERBERG HET VLIEGENDE PAARD" (links) zogenaamd "HERBERG HET ZWART PAARD/ C. D'HOLLANDER" (rechts).

De herberg zogenaamd "het vliegende paard" wordt voor het eerst vermeld circa 1100. Op de kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus van 1571 is op deze plaats reeds bebouwing opgetekend. Het gehucht is aangeduid als "Vilighent peert". In 1636 bevinden zich op de site twee vrijstaande breedhuizen met een bijhorende aangelegde tuin en boomgaard, "herberghe 't Vliegende Peirdt" genaamd. De volumes staan reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) als twee afzonderlijke woonhuizen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met de naam " 't Vliegend paard herberge". Volgens het kadaster wordt het onregelmatig volume in 1858 volledig gereconstrueerd, de achterliggende bijgebouwtjes blijven behouden. In 1877 wordt het linkergebouw afgebroken en wordt er een kleiner volume in het verlengde van het woonhuis/herberg opgetrokken. Linkervolume wordt opgesplitst in tweewoonst in 1888. In 1911 wordt het kleiner rechter volume aangebouwd.

Aan de straatzijde eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevels, witbeschilderd, rechter deel met een gepekte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken. Bij linker deel een geïntegreerde stal, deels herbouwd in de jaren 2000. Volgens oude postkaarten is de achtergevel voorzien van een opkamertravee.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1845/6, 1858/10, 1877/24, 1888/67, 1911/29, 1973/14.
  • OCMW ARCHIEF BRUGGE, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken, register 166.
  • OCMW ARCHIEF BRUGGE, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken.