Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met bijhorende vrijstaande schuur en bakhuis. Woonhuis en schuur reeds opgetekend op een pre-kadastraal plan van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830. Volgens kadastergegevens werd in 1879 het bakhuis opgetrokken en werd de woning uitgebreid met het lager volume langs de noordzijde.

Woonhuis van vier traveeën en een geïntegreerde lagere schuur/stal van drie traveeën onder een asymmetrisch pannen zadeldak. Gecementeerde en witgeschilderde verankerde baksteenbouw boven een grijze plint. Uitspringende dubbele lijst onder dakgoot. Rechthoekige muuropeningen met beluikte vensters.

Vrijstaand bakhuis/zomerkeuken van gecementeerde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met lagere aanbouw onder lessenaarsdak.

Dwarsschuur van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit ingevuld door poort met winket, en rechthoekige deuropening onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1879/73, 1954/130, 1986/76.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie Kaarten en Plannen, nr. 1608.