erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning en bijhorende woning

bouwkundig element
ID
89164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89164
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning en bijhorende woning ingeplant op een hoekperceel bij de Praetbaliestraat. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de boerenarbeiderswoning weergegeven.

Boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stal- en schuurvleugel, loodrecht op de straat gebouwd. Fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 weergegeven als twee boerenarbeiderswoningen. In 1845 bouwen van een bijgebouw ten westen van het hoofdvolume. In 1858 wordt het hoofdvolume grondig verbouwd. In 1864 samengevoegd tot één woning. Volgens het kadaster in 1877 een gedeeltelijke afbraak van het hoofdvolume. In 1888 opdeling in twee woonentiteiten en uitbreiding in westelijke richting. Een mutatie van 1911 geeft een weergave van een uitbreiding in noordelijke richting.

Woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een pseudo-bossageplint. Rechthoekige muuropeningen met kleine roedeverdeling en luiken. Geïntegreerde stalvleugel van verankerde oranjerode baksteen. Eén bouwlaag onder pannen dak onderbroken door een klimmende dakkapel.

Woonhuis, aan de straat gelegen, opgevat als een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1932. Lijstgevel met oranjebakstenen gevelparement vertikaal belijnd door banden van gele baksteen. Segmentboogvenster met gecementeerde rollagen waarin diamantkoppen. Bewaard schrijnwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/101, 1948/67.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning en bijhorende woning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.