erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89130
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89130

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, loodrecht op de straat gebouwd. Omhaagd perceel toegankelijk via een hekken in buisstaal.

Deze oude hoeve is reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Op een pre-kadastraal plan van 1809 opgetekend als een langwerpig volume met centraal een woonhuis en aan weerszijden een geïntegreerd landgebouw. Gelijkaardige toestand op het primitief kadasterplan van 1830 met achterliggende poel. Het woonhuis wordt volgens het kadaster in 1879 uitgebreid in oostelijke richting.

Woonhuis volgens het kadaster daterend van 1930 en vergroot in 1947. Achterliggende stal/schuur volgens het kadaster gebouwd in 1947. Parallel landgebouw was oorspronkelijk het woonhuis van de oude hoeve.

Oorspronkelijk woonhuis. Ten noorden van het erf gelegen. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw met opvallend grote muurankers. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk onder meer houten bolkozijn. Restanten van vakwerk aanwezig in het muurwerk, deel uitmakend van oorspronkelijke gevel van voor 1830.

Woonhuis van 1930. Ten oosten van het erf gelegen. Dubbelhuisopstand van drie traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint. Sierankers. Rechthoekige muuropeningen onder een betonnen latei.

Schuur/stal. Ten noorden van het erf gelegen. Verankerde rode baksteenbouw van acht traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met dakvenster waarin laadluik. Rechthoekige muuropeningen. In linkerzijgevel een Maria-nis in een uitspringende rode bakstenen lijst overgaand in een bekronend kruis.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1852/69, 1873/27, 1879/29, 1930/18, 1947/24.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het hekken in buisstaal is niet langer bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.