Kasteel Hulstlo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Hulstlo

Beschrijving

Voormalig kasteel zogenaamd "Hulstlo" gelegen binnen een rechthoekige omwalling. Toegankelijk via een brug over de omwalling aan de oostzijde. Aan de noordzijde een verhevenheid. Het kasteel is thans in gebruik als restaurant.

Historische site staat weergegeven met de naam "Hulstlo" op historische kaarten. Dit voormalige buitenhuis is gebouwd op de voormalige heerlijkheid "Sotcore". Een niet meer zichtbare datumsteen "1761" in de gevel zou naar verluidt verwijzen naar de oorspronkelijke bouwdatum van het kasteel. Weergave van de site op de kaart van Ferraris (1770-1778) als een omwalde site met opper- en neerhofstructuur voorzien van een afzonderlijke omwalling toegankelijk via een lange dreef afgezoomd met bomen, beginnend bij het kanaal Gent - Brugge. Het kasteel staat weergegeven met een L-vormige plattegrond.

Op het primitief kadasterplan van circa 1830 zien we een gelijkaardige weergave van het opper- en neerhof. Bij het neerhof is de omwalling verdwenen. Circa 1857 wordt door eigenaar de Schietere - de Lophem de U-vormige plattegrond van het kasteel uitgebreid waardoor het kasteel een onregelmatige plattegrond krijgt. Aan de oostzijde uitbreiding met een schuur. Aan de westzijde wordt een brug over de omwalling aangelegd. Het zogenaamd landgebouw van 1857 wordt afgebroken in 1974. In 1988 gevolgd door een grondige verbouwing waarbij het hoofdvolume wordt uitgebreid. Tijdens deze verbouwing worden de bewaarde balklagen uitgebroken. Ten zuiden van het hoofdvolume worden twee nieuwe volumes gebouwd.

Hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen + entresol onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen gevat tussen twee puntgevels. Het dakvlak is voorzien van drie dakkapellen voorzien van tuitgevels met rechthoekige muuropening in een rondboognis. De gevel aan de voorzijde kende een aantal uitbreidingen onder meer met erkeruitbouwen en balkons.

Het hoofdvolume vormt samen met het diephuis een L-vormige plattegrond, grosso modo afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778). Door de begroeiing met klimop zijn de bouwsporen en de gevelordonnantie moeilijk af te lezen. Verankerde baksteenbouw aan de tuinzijde opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een segmentboogvormige nis.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Mutatieschetsen, Beernem, 1862/70, 1974/67, 1988/22.
  • BONAMIE D., Landelijk wonen in Beernem, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2007. Gemeente Beernem, Beernem, 2007, p. 11.
  • RYSERHOVE A., Beernem. Een heemkundige studie, Handzame, 1979, p. 105.

Auteurs: Gilté, Stefanie