Café Kijkuit

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Kijkuit

Beschrijving

Café zogenaamd "Kijkuit" wordt voor het eerst vermeld in 1779 als "den Kyckuyt". In 1807 worden twee herbergen vermeld "de Kyckuyt" en "de Oude Kyckuyt" die toen al een dertig, veertigtal jaar bestond. Beiden worden op dezelfde locatie gesitueerd. Het huidige volume is nog niet weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778), maar is wel opgetekend op het primitief kadasterplan van circa 1830 als vrijstaande tweewoonst. Volgens het kadaster uitgebreid circa 1859 en ééngemaakt in 1901. In 1912 volgt opnieuw een opmerkelijke vergroting van het volume. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met aangepaste rechthoekige muuropeningen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1862/65, 1882/94, 1901/10, 1912/13.
  • DEBAUT R., De Beernemse herbergen in 1807, in Bos en Beverveld, jaarboek 2006, p. 167-176.

Auteurs: Gilté, Stefanie