Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat hier bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan van 1830 opgetekend als woonhuis met vrijstaand bakhuis, ruime schuur en landgebouw verpacht door de familie D'hanins-de Moerkercke. In 1862 worden volgens het kadaster alle gebouwen afgebroken en wordt het huidige vrijstaand woonhuis met ten westen twee landgebouwen gebouwd. In 1974 wordt één hiervan afgebroken en worden drie bijkomende nutsgebouwen opgetrokken.

Ten noorden boerenhuis met geïntegreerde stalvleugel. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Woongedeelte van drie traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak onderbroken door een dakruiter met klokje en twee dakkapellen voorzien van een slepend dak. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van kleine roedeverdeling en luiken. Geïntegreerde stalvleugel met bijna volledig blinde straatgevel.

Vrijstaand nutsgebouw aan de straatzijde, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als varkensstal. Volgens het kadaster gebouwd in 1974 samen met vier andere achterliggende landgebouwen. Wellicht ouder. Verankerde bakstenen bijgebouwen onder pannen zadeldak. Kleiner nutsgebouw, aan de straat gelegen, is tweeledig opgebouwd met name een hoofdvolume waartegen een lager volume onder lessenaarsdak.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1862/1, 1974/147.

Auteurs: Gilté, Stefanie