Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Lage boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links een lager volume met volledig blinde gevel aan de straatzijde (mogelijk smidse). Op de kaart van de Zuidleie van 1640-1642 is hier bebouwing weergegeven. Een gelijkaardig volume staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als eigendom van smid Gevaert. Verankerde baksteenbouw met gecementeerd parement. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde latei. Deels behouden schrijnwerk. Bijhorende achterliggende stalling en bakhuisje.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Beernem.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nummer 41.