erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88994
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88994

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk gelegen op de hoek van Gevaerts-noord. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels geasfalteerd en met gras begroeid erf. De erftoegang bestaat uit twee bakstenen pijlers, witgeschilderd boven een gepekte plint, smeedijzeren hekken. Links van de erfpijler een notelaar. De site staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). De hoeve staat met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op een pre-kadastrale kaart van 1815 maar is wellicht ouder. Volgens het kadaster wordt in 1862 het boerenhuis vergroot en wordt een nieuwe schuur gebouwd na afbraak van de oudere schuur. Op dat ogenblik wordt de hoeve verpacht door de familie Gilles de Pelichy. In 1949 wordt het woonhuis aan de straatzijde vergroot. In 1975 worden het woonhuis en schuur vergroot en wordt een nieuw bedrijfsgebouw opgetrokken.

Ten westen van het erf het boerenhuis bestaande uit een samenstel van twee woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema en een geïntegreerde stal. Eénlaagsgebouw onder pannen asymmetrisch zadeldak, ter hoogte van het stalgedeelte voorzien van een dakvenster. Witgeschilderde gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Ten oosten van het erf een imposante langsschuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak. Centrale doorrit.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1862/2, 1949/1, 1975/2.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88994 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.