Keersluis

Beschrijving

Keersluis naar ontwerp van architect Hans Vandeweghe. Verbredingswerken aan het kanaal Gent - Brugge begin de jaren 1980 zorgden voor een reëel gevaar van overstroming daarom werd in 1995 overgegaan tot de bouw van een keersluis ter hoogte van een nieuwe bochtafsnijding aan "den Overzet". Het resultaat is een imposant bouwwerk opgevat als een hefdeur die in een omhulling is opgehangen boven het kanaal. De portiekconstructie is voorzien van thermisch verzinkte staalprofielen. Op dit frame werd een tweede onderconstructie, in koudgewalst staal, aangebracht. Deze realisatie kreeg de staalbouwprijs 2000.

Auteurs: Gilté, Stefanie