Hoeve Colpaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Colpaert

Beschrijving

Hoeve zogenaamd " Colpaert". Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard en deels met gras begroeid erf.

Volgens het primitief kadasterplan van circa 1830 waren de percelen nog onbebouwd. In 1876 wordt volgens het kadaster een fazantenhok gebouwd. Het boerenhuis wordt samen met een kleine stal gebouwd in 1879. De stal wordt in 1884 afgebroken en vervangen door een grote schuur. In 1931 wordt het hoenderhok afgebroken. Het fazantenhok achteraan de woning wordt vergroot in 1952. In 1974 wordt naast de woning een klein losstaand volume opgetrokken wat in 1983 wordt verbouwd.

Ten zuiden boerenhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1879, van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw wordt verticaal geritmeerd door rechthoekige traveenissen. Gepekte plint. Verhoogde begane grond. Gevel opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen. Rechts lager volume van twee traveeën met gelijkaardige muuropeningen en sporen van een segmentboogpoort.

Ten westen imposante schuur en stal met U-vormige plattegrond. Volgens het kadaster gebouwd in 1884. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Gepekte plint. Segmentboogvormige poortdoorgangen. Rechtervleugel met gietijzeren kolommen, troggewelven en I-profielen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1879/13, 1884/9, 1952/44, 1974/83, 1983/30.

Auteurs: Gilté, Stefanie