Bijgebouwen bij kasteeldomein Lippensgoed

Stallingen, watertoren en kruidentuin horend bij het kasteeldomein Lippensgoed.

Kruidentuin. Oorspronkelijk in gebruik als moestuin bij het kasteeldomein Lippensgoed. Ommuurde tuin met een grote verzameling aan kruiden. In de halfopen gaanderijen rond de tuin is een wagenmakerij, een smidse en een verzameling wagens, karren en landbouwwerktuigen opgesteld. Centraal staat een serre, volgens het kadaster daterend van 1889.

Voormalige Hoevegebouwen. Heden gebruikt door Opvangcentrum van " Vogels en Wilde Dieren Beernem vzw". Voorliggend ommuurd erf voorzien van betonklinkers. Gebouwen met een T-vormige opstelling. Fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bevindt zich op het perceel een rechthoekig gebouw dat als huis wordt omschreven, daarbij horen nog twee kleinere bijgebouwen die zich iets oostelijker bevinden. Aan de rand van het perceel staan nog twee kleine koppelwoningen. In 1862 tijdens de renovatie van het vroegere kasteel worden de woning en haar bijhorende gebouwen verbouwd. De woning wordt uitgebreid met een lang en smal volume in zuidelijke richting, één van de bedrijfsgebouwen van de woning wordt afgebroken en men bouwt een groter landgebouw dwars op de woning. In 1879 wijzigt de functie van de woning naar " huis en berghuis". Het huis en berghuis worden in 1884 gedeeltelijk herbouwd maar behouden hetzelfde volume. In 1893 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken. Ze wordt in zuidoostelijke richting uitgebreid met een koetshuis en een windmolen.

Hoofdvolume van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, onderbroken door getrapt dakvenster. Linker dakvenster voorzien van een katrolsysteem. Verankerde baksteenbouw, oorspronkelijk bepleisterd, thans bepleisterd met schijnvoegen en beschilderd. Segmentboogvormige vensteropeningen met bakstenen bolkozijnen. Rondboogvormige deuropeningen. Vermoedelijk een oudere gevel aan de kant van de kruidentuin. Verankerde bakstenen lijstgevel met verwerking van veldsteen in de plint en de penanten. De veldsteen is afkomstig van de hoeve die hier oorspronkelijk stond. Sporen van oudere muuropeningen. Op de begane grond aangepaste rechthoekige muuropeningen zie ontlastingsbogen, op de verdieping segmentboogvormige muuropeningen.

Haaks erop gebouwde vleugel van 1893 volgens het kadaster. Oranje baksteenbouw opengewerkt met segmentboogpoorten met arduinen hoek- en voetstukken. Centraal een getrapt dakvenster.

Watertoren. Volgens het kadaster daterend van 1893. In 1880 startte graaf de Meeus een boorproject naar steenkool. Nadat hard gesteente werd bereikt op 237 meter werd het project gestopt en werd de put in gebruik genomen als artesische put. Om het opgepompte water onder druk te kunnen zetten werd de watertoren gebouwd. Bovenop de toren bevond zich een ijzeren wijzer die de hoogte van de watervoorraad aanduidde. Rode verankerde baksteenbouw op vierkante plattegrond. Horizontaal belijnd door natuurstenen banden. Bovenaan met kantelen afgewerkt. Opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen, sommige voorzien van een bakstenen bolkozijn.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1862/94, 1879/13, 1884/9, 1890/48, 1893/13, 1974/83.

Auteurs: Gilté, Stefanie