erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
88943
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88943
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit een woonhuis, een schuur en een recente loods binnen een U-vormige opstelling rondom een onverhard erf.

Voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een tweewoonst en schuur, beide parallel aan de straat gebouwd. Volgens kadastergegevens worden de woningen circa 1878 vergroot en wordt ten westen van het woonhuis een vrijstaand bakhuis bijgebouwd. In 1890 worden ze één gemaakt tot één woning. Eigenaar Snoy-de Vriére laat de schuur in 1912 afbreken en een nieuwe, grotere schuur dwars op de woning bouwen.

Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak (Vlaamse pannen) waarin twee klimmende dakvensters. Ten westen aanbouw van een lager volume van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met scherpe dakhelling. Rechthoekige muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk.

Ruime dwarsschuur van zes traveeën onder een sterk overkragend pannen zadeldak. Rode verankerde baksteenbouw.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1882/36, 1890/12, 1912/1.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88943 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.