Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen

Beschrijving

Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een omhaagd perceel toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan betonnen pijlers. Weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) als twee vrijstaande parallelle gebouwen. Opgetekend op primitief kadasterplan van 1830 als een woonhuis met bijhorende vrijstaande schuur. Volgens het kadaster uitbreiding met lage aanbouw ten noorden van het woonhuis in 1875. In november 2007 wordt een nieuw volume ten zuiden van het boerenhuis gebouwd.

Boerenhuis loodrecht op de straat gebouwd. Vier traveeën en twee opkamertraveeën onder doorlopend pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw of ouder. Zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen. Verankerde baksteenbouw witgeschilderd boven een gepekte plint. Aandak links nog aanwezig. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1882/23.

Auteurs: Gilté, Stefanie