Gesloten havenloodsen

Beschrijving

De gesloten havenloodsen van twee verdiepingen tellen ieder twaalf traveeën in de lengte en tweemaal vijf traveeën in de breedte. Ze zijn afgedekt door twee schilddaken (nok evenwijdig met de straat) met zinkbekleding.

Kelderverdieping overwelfd met troggewelven (vier per travee) welke per twee afwisselend rusten op een gemetste pijler en een gietijzeren kolom. Zes buitentrappen naar de kelderverdieping en voorts verlicht door achtentwintig getraliede keldervensters. Bevloering door strekse bakstenen.

Benedenverdieping aan de straatkant over de gehele lengte met galerij uitgespaard in de eerste travee-breedte. Bovenstructuur in metalen skeletbouw: gietijzeren kolommen, geplet ijzeren vakwerkliggers, dwars- en langsliggers, plaatijzeren bovenverdiepingsvloer. Bovenverdieping overspannen door Polonceauspanten, oorspronkelijk voorzien van lichtkappen. Iedere travee is voorzien op beide verdiepingen van een dubbele rollende metalen poort. De wanden bestaan uit gegalvaniseerd golvend plaatijzer. Omlopend platform aan de buitenzijde ter hoogte van de tweede verdieping onder een afdak. In iedere loods waren zes liften voorzien en twee gietijzeren binnentrappen.

Aanvullende informatie

Loods 20, met schippers- en brandpomp is opgetrokken uit door J. Cockerill geleverde materialen afkomstig van gebouwen op de Antwerpse Wereldtentoonstelling (1885), en werd opgetrokken circa 1891-92; met goed bewaarde kenmerken inzonderheid: funderingen van een kelderverdieping, polonceauspanten, skeletbouw met ijzeren vakwerk liggers, een betonnen vloer op golvend plaatijzeren wanden bestaand uit gegalvaniseerd golvend plaatijzer. De metalen structuren van havenloodsen 22 en 23 werden opgetrokken in 1885-86 (22) en 1887-88 (23), uit door J. Cockerill geleverde nieuwe materialen en materialen afkomstig van gebouwen op de Antwerpse Wereldtentoonstelling (1885) met goed bewaarde kenmerken, inzonderheid polonceau-spanten, gietijzeren kolommen en ijzeren vakwerkliggers.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingdossier DO002007, Voorhaven en Tolhuis (DE SCHEPPER J., 1996).