Samenstel van eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee eclectische burgerhuizen volgens kadaster opgetrokken circa 1911 door A. Bonquet-Verhaeghe, aannemer uit Oostende. Nummer 38 wordt in 1929 achteraan verbouwd en vergroot en in 1968 volgt een vereniging met percelen achteraan.

Eclectische enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, opgetrokken volgens spiegelbeeldschema, onder pseudo-mansardedak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevels met parement van witte geglazuurde bakstenen met gebruik van groene voor horizontale banden en ruitmotieven; hoge geschilderde natuurstenen sokkel. Souterrains met grote kelderopeningen en deels beglaasd dienstdeurtje met gestileerd gietijzeren hek. Brede venstertraveeën oplopend in afgeknotte puntgevel met dakvenster; op tweede bouwlaag gemarkeerd door trapezoïdale erker op voluutvormige consoles (oorspronkelijke gietijzeren leuning verdwenen bij nummer 36, nieuwe leuning bij nummer 38). Horizontale geleding van gevel door doorlopende dorpels (onder meer met tandfries). Rechthoekige muuropeningen; vernieuwd schrijnwerk in nummer 36.

Bel-etage getypeerd door open accoladeboogvormige loggia's toegankelijk via toegangstrap. Veelkleurige cementtegelvloeren; fraaie buikige gietijzeren leuning in art-nouveaustijl bewaard bij nummer 36, nieuwe leuning bij nummer 38. Beide loggia's hebben wanden met een wit betegelde onderbouw bekroond door een omlopende fries van bovenlijsttegels met gestileerde motieven. Daarboven opmerkelijke, gaaf bewaarde veelkleurige wandtegeltableaus met landschapstaferelen. Beide hebben gelijkaardige voorstellingen van waterpartijen, bloemen, bomen, grote luchtpartijen, pauwen, molen (nummer 36) en fontein met putti (nummer 38).

Bij nummer 36 tegeltableau links onderaan (uitzonderlijk) gesigneerd "HELMAN CERAMIQUES D’ART BRUXELLES", een producent van wandtegels sinds 1897, met eerste vesting in Schaarbeek, later in Sint-Agatha-Berchem; lang geleid door de Vervierse architect C. Helman en later verder gezet door zijn zoons.

Het interieur van beide panden bewaart de oorspronkelijke indeling en eenvoudige aankleding, onder meer gang met cementtegelvloer, houtwerk van onder meer binnendeuren, plankenvloeren, trap en sobere plafonds met stucwerk (centrale rozet en lijstwerk); eenvoudige marmeren schouwen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief DW/002353 en W/01952.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1908/37, 1911/39, 1929/12, 1968/6.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 689, 1113, 4862.
  • BAECK M. & VERBRUGGE B. 1996: De Belgische Art Nouveau en Art Deco wandtegels 1880-1940, M&L Cahier 3, Brussel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda