erfgoedobject

Samenstel van boerenwoningen

bouwkundig element
ID
88904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88904

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee lage boerenhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee lage boerenhuizen van drie traveeën, gelegen op een omhaagd en deels beboomd erf dat te bereiken is via een lange onverharde oprit vanaf de Westernieuwweg. Gaat terug op een begin 19de-eeuws volume dat echter circa 1879 grotendeels wordt heropgebouwd door weduwe Vanmaele. Een bouwaanvraag bewaard in het gemeentearchief heeft wellicht ook betrekking op deze woningen: in 1897 vraagt Pieter Vanmaele de toelating voor de bouw van twee werkmanswoningen langs de "Noordnieuwwegstraete".

Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen met rood geschilderd schrijnwerk, deuren met bovenlicht, beluikte vensters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1879/6.
  • Gemeentearchief Jabbeke, Varsenare, Ruimtelijke ordening en stedebouw, plans en alignementen 1824-1905, losse stukken.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Achter het woonhuis is een bakhuis gelegen met behouden ovengedeelte. Daarachter bevindt zich nog een tweede bijgebouw uit het interbellum, wellicht een berging/stal.

  • Informatie verkregen tijdens op het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van boerenwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88904 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.