Beschrijving

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op mooi ruim erf, gelegen ten westen van het Hof van Straten. De hoeve wordt in 1845 gebouwd in opdracht van Anselm van Caloen de Basseghem. Rechthoekig begraasd erf, afgezoomd met haag en linden. Aan de zuidzijde, resten van een boomgaard. Houten hek tussen twee vierkante witgeschilderde bakstenen pijlers met hardstenen afdekplaat; gekasseide oprit naar het wagenhuis.

Twee parallelle hoofdvolumes van 1845 centraal op het erf, ingeplant haaks op de straat. Ten noorden, witgekalkt langgestrekt volume met gepekte plint, met boerenhuis van vijf traveeën en geïncorporeerde stallen van vijf traveeën. Verzorgd boerenhuis met licht getoogde muuropeningen met rood geschilderd schrijnwerk. Beluikte vensters met kleine roedeverdeling, deur met mooie vlakke omlijsting in zwarte baksteen. Dak doorbroken met opklimmende dakvensters. Stalgedeelte met twee kleine stalvensters en luchtgleuven in erfgevel. Lage aanbouw onder lessenaarsdak tegen westelijke zijpuntgevel gebouwd in 1946.

Ten zuiden, rood bakstenen schuurvolume, deels vernieuwd; enkelvoudige dwarsschuur met ten oosten geïncorporeerde stal, ten westen een dubbel open wagenhuis.

Ten zuiden van het woonhuis, een witgeschilderd bakstenen hondenhok op rond grondplan. Ten noorden, een haaks ingeplant stalvolume in ongeschilderde gele baksteenbouw met gepekte plint, licht getoogde staldeuren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1845/2, 1880/24, 1946/4, 1965/4.