erfgoedobject

Hofstede Leentie Claes

bouwkundig element
ID
88891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88891

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede Leentie Claes
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Strak gerenoveerde hoeve, volgens Franchoo teruggaand op de in 1674 opgerichte "Hofstede Leentie Claes", een these die Desmedt ontkent.

Vanaf de 18de eeuw uitgebaat als herberg, eerst onder de naam "Leentje", later als "De Katte", dat tot 1925 bleef bestaan. De hoeve is gelegen in het laagste gedeelte van de Moere, en ligt lager dan het waterpeil van het kanaal Brugge-Oostende. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), witgekalkte muren met gepekte plint. Woonhuis van het langgeveltype bestaande uit vier traveeën en ten westen aansluitend stalgedeelte, oorspronkelijk met laaddeur in opklimmend dakvenster. Rechthoekige muuropeningen, beluikte en van diefijzers voorziene vensters. Ten zuiden van het woonhuis, stalvolume met bakoven.

  • Ongepubliceerde historische informatie, Marcel Desmedt.
  • FRANCHOO A., d'Hofstede Leentie Claes te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 9, nr. 1, 1969, p. 15-17.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Deel II, Brugge, 1972, p. 138-141.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hofstede Leentie Claes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88891 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.