Winkel-woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel/woonhuis

Beschrijving

Fraaie woning met winkel, volgens het kadaster opgetrokken in 1907. Petrus Bouvy diende in 1906 de aanvraag voor deze woning in bij de gemeente Varsenare; de tekeningen van gevel, plattegrond en opstand bleven bewaard in het gemeentearchief. Leopold Desoete vestigde er zich als kleermaker en barbier.

Dubbelhuis in bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder bakstenen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk naar oud model. Centraal boven de deur, een cartchouchevormig uitgangbord, zie vroegere winkelfunctie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1907/3.
  • Gemeentearchief Jabbeke, Varsenare, Ruimtelijke ordening en stedebouw, plans en alignementen 1824-1905, losse stukken.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 134.