erfgoedobject

Dorpswoning met stoommaalderij

bouwkundig element
ID
88878
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88878
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woning met voormalige modernistische stoommaalderij. De woning wordt circa 1906 opgetrokken voor bakker Jules Verhelst. De bouwaanvraag voor deze woning is ingediend in 1905 en bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke.

In 1910 wordt ten noordoosten achter de woning een stoommaalderij gebouwd. Dit bedrijfsgebouw wordt verschillende keren vergroot, met de in de jaren 1940 gerealiseerde modernistische gevel als resultaat.

Eenvoudige dubbelwoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak. Traditionele witgeschilderde lijstgevel met centraal deurrisaliet en getoogde muuropeningen.

De brede voorgevel van de stoommaalderij vertoont modernistische stijlkenmerken.zoals de horizontaal geritmeerde vensterregisters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1906/6, 1910/1, 1928/1, 1941/3, 1946/7.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 69.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met stoommaalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88878 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.