erfgoedobject

Het Meulenhuys

bouwkundig element
ID
88870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88870
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Meulenhuys
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het "Meulenhuys" gaat terug op de molenaarswoning die samen met de molen in 1776 zou gebouwd zijn op cijnsgrond van de heerlijkheid Straeten. De kaart van Ferraris (1771-1778) geeft een houten staakmolen weer ten zuiden van de straat, met een molenaarswoning daar rechttegenover (nok parallel aan de straat). Van het Primitieve kadasterplan van 1834 is af te leiden dat ondertussen een stalvolume haaks op de straat is toegevoegd. De molen werd in 1928 door molenaar Van Eecke afgebroken en vervangen door een mechanische stoommaalderij, die werd ingericht in het westelijke stuk van het woonhuis. De maalderij wordt steeds verder uitgebreid en is anno 2006 nog steeds actief. In 1946 wordt op de plaats van de molen, aan de overkant van de weg, een hangar opgetrokken.

Molenaarswoning ten noorden van het erf (nok parallel aan de straat), met ten oosten daarvan een haaks ingeplant stalvolume. De woning is een donkere verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Het volume werd in 1776 gebouwd, en gedurende de 19de en 20ste eeuw aangepast. Ten westen aansluitend oorspronkelijk stalvolume waarin de oorspronkelijke maalderij werd gevestigd. Lang donkerrood bakstenen stalvolume onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen) met aan oostkant twee bakstenen dakvensters met puntgevels; werd eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd. De twee meest zuidelijke traveeën dateren van circa 1879. Witgekalkte langsgevels met gepekte plinten, aan erfgevel (west) doorbroken met rechthoekige stalvensters en -deuren. Oostgevel was oorspronkelijk volledig blind.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1879/5, 1931/7, 1936/6, 1937/4, 1946/5, 1957/17.
  • ANTHONE P. e.a., Hoeven in woord en beeld, in Jabbeke extra info, juni 2003, p. 18.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 65-69.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Meulenhuys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.