Hoeve De Warande

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Warande

Beschrijving

Hoeve "De Warande", in de 19de eeuw in opdracht van de familie van Caloen als neerhof bij en ten zuiden van het "Hof van Straeten" opgericht.

Historiek

In 1836 laat baron Anselmus van Caloen-de Basseghem een boerenhuis bouwen ten zuiden van de ingang tot het kasteeldomein, in het kadaster geregistreerd met boomgaard en moestuin. In 1860 wordt de bouw van een huis-schuurvolume ten westen van het huis geregistreerd in het kadaster. In 1868 volgt de bouw van een nieuwe schuur ten oosten van het woonhuis, parallel met de dreef. In 1878 worden de twee oudste volumes uitgebreid en wordt ten zuiden een broeikas toegevoegd, die in 1929 wordt vervangen en later wordt afgebroken. Op het einde van de 20ste eeuw worden uitbreidingen van de gebouwen uitgevoerd en nieuwe loodsen gebouwd, om tot de huidige samenstelling te komen.

Beschrijving

Hoeve met losse geel-bruine bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een grotendeels verhard erf. De kleurschakeringen van de bakstenen wijzen op latere verhogingen en wijzigingen. Boerenhuis (in kern van 1836) met ten oosten aansluitende stal en schuur (1868) aan noordzijde van het erf, haaks op de straat. Ten oosten en ten westen van het hoofdvolume, een schuur (nok haaks op huis), respectievelijk van 1868 en 1860.
Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag op gepekte plint, onder overkragend en op schoren gedragen zadeldak met blauwe Vlaamse pannen. Licht getoogde muuropeningen met strek en verzorgd 19de-eeuws schrijnwerk; de vensters zijn beluikt en hebben hardstenen onderdorpels; deur met gedeeld bovenlicht. Ten oosten aansluitende schuur met geïncorporeerde stallen onder een doorlopend zadeldak met rode Vlaamse pannen; gewijzigde muuropeningen met rood geschilderde deuren en poort; in oostelijke traveeën luchtgleuven in de vorm van schietgaten. Boerenhuis en schuur/stal zijn opgehoogd, zie kleurverschil in baksteenmetselwerk boven de muuropeningen.

Tegen de straat aan, schuur met geïncorporeerde stallen, vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met blauwe en rode Vlaamse pannen en een gemetseld dakvenster. De traveeën zijn door pilasters gescheiden; de muuropeningen zijn grondig gewijzigd. In de zuidelijke zijpuntgevel een rondbogige laaddeur.

Het derde 19de-eeuwse gebouw is niet waar te nemen van op straat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1836/2, 1845/2, 1863/7, 1868/2, 1878/7, 1889/6, 1914/5, 1929/3, 1931/5, 1954/3, 1966/5, 1972/4, 1980/7, 1990/10.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Brugge, 1972, p. 84-87; foto p. 97.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 61-64.