Kluis de Blauwe Toren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kluis de Blauwe Toren

Beschrijving

"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Het archief van de gemeente Jabbeke bewaart de geveltekening van de bouwaanvraag die Alfred de Man in 1873 indiende voor deze woning. Een bouwaanvraag van Alfred de Man uit 1907 betreffende een "schuur bij het huis van Xavier Luthem" gaat wellicht over het bijgebouw dat nu als garage wordt gebruikt.

Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen. Het dak is verlevendigd met dakkapellen en uitgewerkte schoorstenen, wimborden lijnen de puntgevels af. Levendige volumewerking door uitspringende centrale traveeën in voorpuntgevel; een luifel dekt de inkom in de zuidwesthoek af. Rondbogige en getoogde muuropeningen; in zijgevels grotendeels gewijzigd. In een hoeknis, een groot Mariabeeld, naar verluidt uit Lourdes; hardstenen wapenschild van de familie de Man centraal in de voorgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Varsenare, 1874/4.
  • Gemeentearchief Jabbeke, Varsenare, Ruimtelijke ordening en stedebouw, plans en alignementen 1824-1905, losse stukken.
  • DE MAN J., De kluis van de Blauwe Toren te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 4, nr. 4, 1964, p. 144.
  • FRANCHOO A., Bij de inhuldiging van de nieuwe "de Manlaan" te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 2, nr. 3, 1962, p. 117-118.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, deel II, Brugge, 1972, p. 102-104 en 111.
  • FRANCHOO A., De Blauwe Huizen te Varsenare en hun eerste bewoners, in Brugs Ommeland, jg. 7, nr. 4, 1967, p. 137-142.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 117-128.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 45-48, 87-90.