erfgoedobject

Rij dorpswoningen

bouwkundig element
ID
88850
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88850
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Bekegemstraat. Opvallende gevelrij in de dorpskern van Zerkegem, ten noordwesten van de parochiekerk. Het samenstel van drie woningen gaat terug op de molenaarswoning bij de in het midden van de 20ste eeuw afgebroken "Kleine Molen" of "Nieuwe Zakmolen".
In 1804 werd deze molen gebouwd voor molenaar Philippus Verleye, ten noordwesten van de kerk, langs de huidige Vedastusstraat. De bijhorende molenaarswoning werd in 1881 door de toenmalige molenaar en herbergier Pieter Lievens uitgebreid. In 1908 volgde een tweede uitbreiding grosso modo tot het huidige volume in opdracht van de erfgenamen van Lievens. In de 20ste eeuw, voor de fusie met Jabbeke, was het centrale woonhuis tevens gemeentehuis, getuige het opschrift dat op prentkaarten te zien is in het centrale nog aanwezige muurvlak.

Samenstel van drie woningen van anderhalve bouwlaag, samen acht traveeën lang, onder pannen zadeldaken. Het ensemble wordt gekenmerkt door beraapte lijstgevels met accoladevormig omlijste rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1881/57, 1908/16.
  • ANTHONE P., Archiefbeelden Varsenare-Snellegem-Stalhille-Zerkegem, Gloucestershire, 2005, p. 123.
  • VAN POUCKE A., De "Nieuwe Zakmolen" te Zerkegem, in Snellinghem, jg. 17, 2004, p. 1785-1789.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rij dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88850 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.