Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Bedevaartstraat. Unieke 18de-eeuwse wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand", een gevelsteen in de geveltop is voorzien van het jaartal "1725".

Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, voor- en achtertuitgevels gekenmerkt door schouderstukken, aandaken en muurvlechtingen. Kapel afgedekt door pannen zadeldak (nok haaks op de weg, Vlaamse pannen).

In de voorgevel zit een korfbogige deuropening met afgevlakte rand, voorzien van de authentieke rechthoekige, opgeklampte deur. De deur heeft een vierkant venstertje met roedeverdeling en een ijzeren offerblok. Segmentboogvensters met afzaat in de zijgevels. Blinde achtergevel.

Interieur. Gestuct tongewelf op keellijst en gestucte wanden met tegellambrisering. Eind-19de- of begin-20ste-eeuwse cement-tegelvloer, gemarmerd altaar achter een smeedijzeren hek. Op het altaar, beelden van Maria met kind en de Heilige Theresia, bustes van Maria en het Heilig Hart. Het oorspronkelijke Mariabeeld wordt tegenwoordig in de pastorie bewaard.

• Aanwijzende fotografische inventaris van de drie rechterlijke kantons van Brugge, Brussel, KIK, 1965, p. 442, nrs. B14539653', B14559353', B14559553'.
  • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke Extra – Info, september 2003, p. 17.