Samenstel van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee lage dorpswoningen, gelegen op een onverhard erf met ruime, omheinde voortuin, op de hoek met de Jabbekestraat. In twee aparte bouwfasen opgetrokken: nummer 11 werd gebouwd in 1847 ter vervanging van een oudere woning; in 1901 werd in opdracht van Frans Geldof, een plaatselijke rentenier, ten oosten aansluitend een tweede gelijkaardige woning opgetrokken.

Twee lage bakstenen dubbelhuizen van drie traveeën onder pannen zadeldak. In de noordoosthoek hebben bij beide huizen een opkamer boven de kelder. Witgekalkte woningen met zichtbare ankers, licht getoogde muuropeningen, beluikte vensters. Nummer 11 met een verzorgde bakstenen deuromlijsting met imposten en bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1846/3, 1847/1, 1901/2.