Hoeve 't Lindenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Lindenhof

Beschrijving

Hoeve " 't Lindenhof", imposante historische polderhoeve die minimaal tot de 18de eeuw opklimt. De hoeve ligt in de bocht aan het noordelijke einde van de straat, en springt daardoor van ver in het oog.

Aanduiding in grosso modo de huidige samenstelling op de kaart van Ferraris (1771-1778) met grote boomgaard en aansluitende weiden, en op het Primitief kadasterplan. Groot begraasd erf, ten zuiden toegankelijk via een hek tussen twee fraaie witgekalkte bakstenen pijlers op vierkante basis met arduinen dekplaat, aan beide zijden met lage muurtjes. Getraliede rondboognis met Mariabeeldje in de linker pijler.

Haaks op de straat, imposant volume van woonhuis onder pannen zadeldaken, waarvoor een rij linden. Groot woonhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën ten oosten, ten westen twee staltraveeën die nu bij de woning zijn genomen. Opkamer gekenmerkt door hogere daknok, voorzien van aandaken en muurvlechtingen, steunberen, kelderdeur en twee zoldervensters aan oostelijke zijpuntgevel. Bruine baksteenbouw, bij een renovatie van zijn witte kalklaag en gepekte plint ontdaan. Rechthoekige muuropeningen, deur met fraaie zwart bakstenen omlijsting, beluikte vensters met nieuw schrijnwerk.

Haaks op het boerenhuis, ten oosten ervan, een erg lange, lage stalvleugel in helrode baksteenbouw die opklimt tot minimaal de 18de eeuw. Het hogere, aan zuidzijde aangebouwde stalgedeelte dateert volgens de kadastergegevens uit 1881.

Een schuur die met haar plaatsing aan de zuidzijde van het erf voor een oorspronkelijk U-vormige opstelling van de gebouwen zorgde (zie kaart in Landboek van 1808-1810), is in de loop der tijden afgebroken.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen van het Rijksarchief te Brugge, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1881/2.
  • Aanwijzende fotografische inventaris van de drie rechterlijke kantons van Brugge, Brussel, KIK, 1965, p. 442, nrs.. B145588'53, B145589'53, B145587'53.