• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken op een begraasd erf.

Ten noorden, haaks op de straat, bruin bakstenen volume van boerenhuis van drie opkamertraveeën + vier lage traveeën, met aansluitende stallen. Haaks daarop, ten zuiden, de roodbakstenen schuur met geïncorporeerde stallen. De kaart van Ferraris (1771-1778) geeft deze samenstelling reeds weer, met ten oosten een ruime boomgaard. Een derde begin-19de-eeuws volume ten zuiden van een binnenerf, wordt volgens het kadaster in 1947 afgebroken.

Rechthoekige muuropeningen, deels vernieuwd; 19de-eeuws schrijnwerk rood geschilderd, onder meer gedeelde staldeuren. Schuur met lange luchtgleuven. Erfgevel van het boerenhuis witgekalkt met gepekte plint.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1866/1, 1890/2, 1933/3, 1947/1.

Aanvullende informatie

In vergelijking met de inventarisatie in 2007, zijn er een aantal wijzigingen gebeurd, die echter de ensemblewaarde en herkenbaarheid van de hoeve niet hebben vernield. Het rood geschilderde 19de-eeuwse schrijnwerk werd gedeeltelijk verwijderd. De gevel van de schuur wordt deels heropgebouwd. Ten noorden van het boerenhuis is een derde historisch hoevegebouw aanwezig, namelijk een bakstenen bakhuis.

Auteurs: Jacobs, Els