Blauwe Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwe Hoeve

"Blauwe Hoeve", historische hoeve van het langgeveltype.

Historiek

Volgens Desmedt is de vroegere naam van de hoeve op deze plaats "De Zeven Pijpen", vermeld in documenten vanaf 1513. "Blauwe Hoeve" voor het eerste vernoemd in documenten vanaf 1661. In de huidige samenstelling reeds duidelijk aanwezig op het Primitief kadasterplan van 1830; de kaart van Ferraris (1771-1778) toont een minder gedetailleerd langwerpig volume haaks op de straat, aangevuld met twee losse kleinere volumes. Tot het begin van de 20ste eeuw was een rosmolen op het erf in werking, ten zuiden van het woonhuis. De huidige volumes werden doorheen de 19de en 20ste eeuw aangepast.

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant langgestrekt volume onder pannen zadeldaken. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met opklimmend dakvenster + twee opkamertraveeën onder zadeldak met hogere nok. Opkamer aan noordzijde door twee steunberen gestut, een erfzijde met rondbogige kelderopening. Ten westen aansluitende stal in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak met laaddeur in opklimmend dakvenster; rechthoekige muuropeningen. Ten westen, haaks aangebouwd stalvolume.

Ten oosten, haaks tegen het boerenhuis aangebouwde schuur in rode baksteenbouw. Daarbij aansluitend een bakstenen volume onder kenmerkend schilddak, waar wellicht de rosmolen in ondergebracht was.

• Archiefonderzoek door M. Desmedt: Rijksarchief Brugge, BW nr. 102, BW nr. 97.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 132-133, 154.