Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig erf met ten zuiden een poel. In kern is de hoeve 18de-eeuws; de meeste gebouwen zijn echter gebouwd in de 19de eeuw.

Historiek

Op de kaart van Ferraris (1771-1778) aangeduid als een boerenhuis haaks op de straat, met grote L-vormige walgracht ten zuiden. Het Primitief Kadasterplan van 1830 geeft dezelfde situatie weer, met een omringende boomgaard. In 1872 wordt het bestaande volume deels en langer heropgebouwd, en wordt ten noorden op het erf een nieuw schuurvolume gebouwd, zie jaartal in rode baksteen op zijpuntgevel. In 1877 wordt een nieuw woonhuis gebouwd haaks op het oude woonstalvolume. In 1952 wordt het nieuwe huis uitgebreid met een travee; ook het oude woonstalvolume wordt aan noordzijde verlengd.

Beschrijving

Woonhuis uit 1877 aan straatzijde. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Het oorspronkelijke lage dubbelhuis van vijf traveeën werd midden 20ste eeuw met een zesde travee en een haakse achterbouw uitgebreid. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, rondbogig zoldervenster met waterlijst in zijpuntgevel; nieuw schrijnwerk.

Langwerpig stalvolume ten zuiden, haaks op het woonhuis. Dit oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis met geïncorporeerde stallen werd doorheen de 19de en 20ste eeuw omgevormd tot het huidige volume. Rode en oranje baksteenbouw onder pannen zadeldak met witgekalkte zuidelijke langsgevel, rechthoekige muuropeningen, gedeelde staldeuren.

Hoge schuur ten noorden van het erf, zoals het in rode baksteen gevormde jaartal in de zijpuntgevel aan straatkant aangeeft, werd dit volume in 1872 gebouwd. Gele baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok schuin op straat, Vlaamse pannen) met rood geschilderde rechthoekige poorten en deuren en radvormig uilengat in de geveltop aan straatkant. Enkelvoudige dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1874/5, 1877/2, 1950/4.