erfgoedobject

Polderhoeve van het langgestrekte type

bouwkundig element
ID
88817
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88817
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Indrukwekkende 18de-eeuwse polderhoeve van het langgestrekte type. Gelegen in de dorpskern van Stalhille, haaks op de straat.

Historiek

Volgens de literatuur zou de hoeve eigendom zijn geweest van de Karthuizerinnen van Brugge. Een kaart uit 1715 leert ons dat de hoeve eigendom is van Thomas de Hoedt, en in die tijd is gekend als "dHofstede Waterput". Ze wordt op deze kaart afgebeeld als een langgestrekte hoeve met drie onderdelen, namelijk opkamer van twee traveeën onder hogere nok, lager woongedeelte van twee traveeën en aansluitend volume van drie smalle traveeën waar in de zijpuntgevel het jaartal "1715" wordt weergegeven, wat vermoedelijk op de bouwdatum wijst. Deze situatie vinden we ook op het Primitieve Kadasterplan van 1830 terug, aangevuld met een groot parallel schuurvolume. In 1864 wordt de schuur afgebroken en het 18de-eeuwse volume aan oostzijde uitgebreid. In 1969 wordt het woonhuis verbouwd.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve bestaande uit een opkamer van twee traveeën onder hogere nok en een laag woongedeelte van vier traveeën. Aan noordzijde, smalle aanbouwen waardoor het dak daar geknikt is en ter hoogte van de derde en vierde travee, een haakse aanbouw. Woongedeelte gecementeerd en witgekalkt, onder vernieuwde zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen, beluikt en met 19de-eeuws schrijnwerk.

Ten oosten aansluitend, een 19de-eeuwse stal in blote rode baksteenbouw, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

De literatuur vermeldt in de opkamer een natuurstenen schoorsteenmantel met tegels uit de Delftse traditie, en nissen in het kleine kamertje naast de hoogkamer.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1846/3, 1859/3, 1864/5, 1969/5.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 604, Kaart met een boerderij en landerijen te Stalhille, in de watering van Blankenberge, in bezit van Thomas de Hoedt, door I.J. Everaert, 1715.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 60-61.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polderhoeve van het langgestrekte type [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88817 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.