Burgerhuis met ommuurde boomgaard

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kalsijdeweg. Ruime, centraal in het dorp gelegen burgerwoning met achterliggende ommuurde boomgaard. Woning circa 1855 gebouwd door Pieter Demonie en Coleta Van Damme, landbouwers uit Oudenburg die in Stalhille kwamen rentenieren. De kadastrale gegevens worden bevestigd door een helrode steen in de top van de linker zijpuntgevel van het bijgebouw, waarin het jaartal en de initialen van de eigenaars zijn gekrast: "PDM CVD 1855".

Verzorgde gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, met links aansluitend een lage aanbouw van poorttravee + drie traveeën. Regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen, met strek in rode baksteen. Deels bewaard 19de-eeuws schrijnwerk, luikduimen en hardstenen onderdorpels. Fraaie dubbele paneeldeur met fijn uitgewerkt hekwerk.
Zijpuntgevels van hoofdvolume met rondbogig zoldervenster in geveltop en twee ovale oculi.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1856/1.