• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Grote burgerwoning, teruggaand op een 18de-eeuwse brouwerij.

Historiek

Herberg en brouwerij "De Drie Koningen" werden vanaf circa 1760 uitgebaat door Eduwaert De Bruyne. Bij zijn overlijden huwt zijn weduwe Lucie Vandenberghe met Petrus Van Huele; hun zoon Joannes neemt de zaak over. In 1841 wordt een volledig nieuw brouwershuis gebouwd, in 1853 wordt een nieuwe brouwerij opgetrokken, die in 1863 wordt vergroot. Brouwerij en herberg blijven in de familie tot Victor van Huele de zaak in 1928 verkoopt aan Richard Vanden Broucke, die er een paardenfokkerij inricht. Deze laat de bedrijfsgebouwen omvormen en vergroten voor een hengstenfokkerij.

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige rode baksteenbouw met houten gootlijst en gecementeerde plint waarin twee keldervensters; eertijds was de gevel gepleisterd en witgeschilderd. Rechthoekige muuropeningen waarvan enkel het schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard, drie hardstenen treden naar de voordeur. Links, een haakse aanbouw onder pannen schilddak. Op het erf bevinden zich de haaks ingeplante ruime, oude gebouwen van brouwerij en hengstenfokkerij.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Stalhille, 1841/4, 1868/12, 1871/2, 1880/28, 1928/7, 1958/7, 1987/5.
  • BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., Dorpen achter de Gentele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1977, nr. 42.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 141-142, 148.