Hoeve uit de 17de eeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde, tot villa omgebouwde 18de-eeuwse hoeve die tot 1975 een karakteristieke driebeukige bergschuur op het erf bezat. De hoeve heeft een eerste vermelding in een document van 1478. Een kaart van 1723 geeft een goed zicht op het oorspronkelijke L-vormige volume van de hoeve. Bij de renovatie werden de losse bijgebouwen afgebroken.

Het hoofdvolume van de hoeve, zijnde het begin-18de-eeuwse boerenhuis met haaks geplaatste hoogkamer van twee traveeën, werd bewaard. Aansluitend bij het boerenhuis, de stal en het bakhuis, aan straatkant gelegen. Rode bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, oorspronkelijk wit gekalkt. Segmentbogige muuropeningen met nieuw schrijnwerk.

• Losse informatie van Marcel Desmedt, januari 2008.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten Mestdagh, nr. 1595, Figuratieve kaart die de ligging aanduidt van diverse hofsteden in de wateringen van Blankenberge, 1723.
  • TREFOIS C., Ontwikkelingsgeschiedenis van onze landelijke architectuur, Sint-Niklaas, 1950, p. 181.
  • TREFOIS C., Oude hoeven in Vlaanderen, Brussel, 1977, p. 162.

Op de noordgevel van de woning is een deels zichtbaar jaartal '16..' bewaard.

• Informatie verkregen tijdens op het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els