Brouwerij

Beschrijving

U-vormig geheel, aan straatzijde afgesloten door een muur met inrijpoort en voetgangersdoorgang. Waarschijnlijk oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw; de huidige gebouwen dateren van 1872; bij de bouw werden materialen hergebruikt (classicistische en laat-classicistische omlijstingen).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Links van het erf, het woonhuis met voorgevel aan straatzijde, rechts de voormalige langsschuur, thans ingericht als restaurant; vervallen dienstgebouwen aansluitend bij het woonhuis en achteraan het erf.

Burgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevel op hardstenen plint, afgewerkt met hoekpilasters en middenrisaliet. Laatstgenoemde is onder de kroonlijst voorzien van een gevelsteen met opschrift GEBROEDERS/ GEZUSTERS/ DUCHATEAU/ 1872. Rechthoekige, beluikte vensters in een hardstenen omlijsting met lekdrempel, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met druiplijst en neuten (eveneens waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw). Zijgevels met aandaken en vlechtingen; in de rechterzijgevel werden tweede helft 18de-eeuwse vensteromlijstingen hergebruikt: getoogde openingen in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen.

Korfboogvormige, bakstenen inrijpoort met hardstenen imposten, en sluitsteen met wapenschild. Rechthoekige voetgangersdoorgang in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt (18de eeuw ?) materiaal.

Nummer 218 omvat de voormalige langsschuur, voorzien van een bakstenen rondboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen met datering 1872. Halfrond uilengat in de geveltop. De overige muuropen zijn recent. Straatgevel met aandak en vlechtingen.

Opgetekend in 1994, inmiddels verdwenen.