erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88785
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88785
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype, gelegen op een onverhard erf met grote boomgaard voor het huis.

De begin-19de-eeuwse langgestrekte hoeve wordt in 1886 gedeeltelijk gereconstrueerd, waarbij het woonhuisgedeelte en het zuidoostelijk gelegen bakhuis worden bewaard. In 1931 wordt het bakhuis afgebroken, wordt het stalgedeelte vervangen door een langer volume en komt een varkensstal ten oosten van het boerenhuis.

Hoeve van het langgeveltype, samengesteld uit een begin-19de-eeuws boerenhuis van drie traveeën in donkere baksteenbouw, een links aansluitende witgekalkte paardenstal van twee traveeën van 1886 en een stalvolume van zes traveeën dat in 1931 in oranje baksteen werd aangebouwd. De drie gedeeltes zijn gevat onder een doorlopend pannen zadeldak. In de oudere gedeeltes, licht getoogde muuropeningen met groen geschilderd schrijnwerk.
Ten oosten van het boerenhuis, kleine varkensstal in oranje baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op huis).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1886/2, 1902/1, 1931/2.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88785 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.