Hoeve Van Leeg tot Zand

Beschrijving

Historische, in kern 18de-eeuwse hoeve "Van Leeg tot Zand", bereikbaar vanaf de Legeweg met een lange erfoprit.

Historiek

Desmedt vond de hoeve terug in documenten van 1628 en 1681. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) wordt de hoeve afgebeeld als bestaande uit drie losse bestanddelen; twee langgerekte en een kleiner volume, geschikt om een vierkant erf met boomgaard. Op het Primitief Kadasterplan (1834) vinden we slechts twee parallelle bouwvolumes terug, ten zuiden van en parallel met de "Cousse Weg". Het noordelijke volume omvat het woonhuis met ten oosten aansluitende stallen. Het zuidelijke volume betreft de schuur. Rondom en ten noorden van de hoevegebouwen lag de boomgaard, ten westen bevond zich een tuin. De hoeve is op dat moment eigendom van notaris Jozef Verhulst uit Brugge. Baron Edmond le Bailly de Tilleghem-de Man koopt het goed in 1875 en laat belangrijke veranderingen uitvoeren. Deze worden in 1893 geregistreerd als vergroting van het huis en gedeeltelijke reconstructie van de schuur. Ten noorden van het woonhuis wordt een bakhuis gebouwd. In 1999 worden beide hoofdvolumes voorzien van aanbouwen, waardoor het schuurvolume bijna volledig ingebouwd is.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen geschikt ten noorden (boerenhuis-stal) en ten zuiden (schuur) van een huisweide. Ten zuiden van de stallen, een deels gekasseide vaalt.

Boerenhuis van witgekalkte baksteen op gepekte plint bestaande uit één bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Aan erfzijde ligt een gekasseide, met hek afgezette stoep. In de vierde travee is het jaaranker "9" bewaard. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Ten noorden van het woonhuis bevindt zich een bakhuis.

Ten oosten aansluitende stal onder doorlopend zadeldak met opklimmende laaddeur met houten zijwanden. Aan de oostelijke zijpuntgevel van de stal zien we een bouwnaad die wellicht wijst op een verhoging van het stalvolume. De oorspronkelijke muuropeningen zijn getoogd, maar werden deels gewijzigd. Aan de westelijke zijgevel van de stal, een aanbouw in rode baksteenbouw onder half schilddak.

De schuur die zich parallel met het woonhuis en stal bevindt, bestaat uit donkerrode baksteen onder pannen zadeldak. Grotendeels ingebouwd door recente aanbouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1893/1, 1999/3, 2002/9.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.