Begin-19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.

Historiek

Deze hoeve was in 1478 eigendom van Jacques Poytacx, naar wie en deel van de Kwetshagestraat ooit werd genoemd. In 1681 wodt de hoeve met de landerijen aangekocht door het Sint-Juliaanshospitaal in Brugge; daarom wordt ze ook "Sint-Juliaanshoeve" genoemd.

Op het Primitief Kadasterplan (1834) wordt de hoeve weergegeven als drie grote en twee kleine bouwvolumes geschikt omheen een vierkant binnenerf, ten westen omgeven door een walgracht. De hoeve is eigendom van de Burgerlijke Godshuizen in Brugge, later de Commissie Openbare Onderstand. De hoeve is gelegen ten westen van de "Poytaex dreve" en ten zuiden van een waterloopje. Het woonhuis is oostwest georiënteerd en staat haaks op de straat. Ten zuiden parallel daarmee staat een langwerpig volume, mogelijk een schuur. Haaks op het woonhuis en de schuur sluit een langwerpig stalvolume het erf aan de westzijde af. Aan de oostzijde van het erf, langs de straat, staat een kleiner langwerpig gebouwtje (varkensstalletje?) en ten westen van het woonhuis vinden we een tweede klein gebouwtje (bakhuis?). Ten noorden van de hoevegebouwen bevond zich de tuin en ten westen lag een boomgaard. Een balk in de stal draagt het jaartal "1819", wat de bouwdatum van de hoeve kan zijn.

De begin-19de-eeuwse situatie is anno 2005 grotendeels bewaard. In 1968 wordt het varkensstalletje afgebroken wordt en vervangen door een bergplaats-garage. Er wordt daartoe ook een stukje uitbouw van het woonhuis afgebroken en de noordelijke uitbouw van het woonhuis wordt licht gewijzigd. Het bakhuis wordt afgebroken en er komt een nieuwe loods in de plaats. Het westelijke stuk van de schuur wordt afgebroken. In 1983 wordt tegen de schuur aan de westzijde een nieuwe hangar gebouwd. Het resterende stuk walgracht wordt gedempt.

Beschrijving

Vier losse bestanddelen omheen een deels verhard erf met mestvaalt. Ten noorden van het binnenerf, een woonhuis in rode baksteenbouw van één bouwlaag en twee opkamertraveeën + drie traveeën + één recente travee, allemaal gevat onder doorlopend pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat). Tegen de achtergevel bevindt zich een haakse uitbouw van één travee onder iets lager pannen zadeldak. Beluikte rechthoekige vensteropeningen in het oude gedeelte; de deur wordt gekenmerkt door een zwarte bakstenen omlijsting. Aan erfzijde een gekasseide stoep.
Ten westen, een haaks op het woonhuis ingeplante stal van één bouwlaag onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen). De rode baksteenbouw is op verschillende plaatsen doorbroken door gele of bruine baksteenbouw, voornamelijk door het dichtmetselen van vroegere deur- en poortopeningen. Het volume bestaat uit meerdere soorten baksteen en was vroeger waarschijnlijk een open schuur.

Tegenover het woonhuis, ten zuiden van het binnenerf, staat een dwarsschuur van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Afgaande op het gele metselwerk, werd deze schuur in het interbellum heropgebouwd. Deze bestaat uit gele baksteen, kent één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Behalve de centrale rechthoekige schuurpoorten, zijn enkele lagere poorten onder betonnen latei aanwezig.
Ten oosten van het erf, parallel met de straat, bevindt zich de garage die in 1968 werd gebouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1968/2, 1983/2.