erfgoedobject

Oranjerie van het kasteel van Snellegem

bouwkundig element
ID
88777
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88777

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oranjerie van het kasteel van Snellegem, gelegen ten oosten van het kasteel in een ommuurde tuin met moestuin, met een hoog hek van de straat afgescheiden. De remise werd in 1970 ingericht als woning, en is op die manier geïntegreerd in de villaverkaveling die op het oorspronkelijke kasteeldomein is aangelegd.

Historiek

Baron Edmond le Bailly de Tilleghem laat het kasteel van Snellegem in 1874-1875 optrekken op een onbebouwd domein ten zuiden van de "Oudenburgschen Heerweg". Omheen het kasteel wordt een ruim beboomd park in Engelse stijl aangelegd, met een grote serpentinevijver ten noorden van het kasteel. In en om het park worden remises opgetrokken, onder meer deze oranjerie of broeikas, die in 1876 samen met een "landgebouw" ten oosten van het kasteel wordt ingeplant. Circa 1888 wordt een bakhuisje ten westen van de oranjerie gebouwd.

Beschrijving

Fraaie oranjerie, opgetrokken in rode baksteenbouw onder een zwart pannen schilddak. Het betreft een gebouw van vijf traveeën in eclectische stijl. De lijstgevels worden bekroond door een uitgewerkte kroonlijst; de lange voorgevel is als pilastergevel uitgewerkt, met centrale deur en vier hoge vensters. De muuropeningen zijn rondbogig met waaiervormige bovenlichten. Ten zuiden, een lage aanbouw met beglaasde broeikas op bakstenen basis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1875/1, 1877/1, 1886/7, 1931/2, 1961/4, 1973/1, 1976/7, 1994/1.
  • MAES R., Snellegem in vergeelde foto's, s.l., 1987, p. 78-79.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oranjerie van het kasteel van Snellegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88777 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.