erfgoedobject

Hoeve bij kasteel van Snellegem

bouwkundig element
ID
88776
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88776

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve horend bij het kasteel van Snellegem, gelegen ten zuiden van het kasteeldomein.

Historiek

Het kasteel van Snellegem wordt in 1874-75 in opdracht van baron Edmond le Bailly de Tilleghem opgetrokken ten zuiden van de Oudenburgweg. Omheen het kasteel wordt een ruim beboomd park in Engelse stijl aangelegd, met een grote serpentinevijver ten noorden van het kasteel. In en om het park worden remises opgetrokken, onder meer deze hoeve bestaande uit boerenhuis en haakse stal, die in 1875 ten zuidoosten van het kasteel wordt gebouwd. De hoeve wordt in 1886 uitgebreid met een wagenhuis. Het kasteeldomein wordt in de jaren 1960 verkaveld.

Beschrijving

Pittoreske hoeve gelegen ten zuiden bij het kasteeldomein. Hoeve met losse rode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf; het schrijnwerk is rood geschilderd. Ten noorden, laag boerenhuis (1875) van drie traveeën, baksteenmetselwerk versierd met gecementeerde banden. Muuropeningen zijn rechthoekig met afgeschuinde hoeken. Ten zuidwesten, enkelvoudige dwarsschuur met geïncorporeerde stallen, ingeplant haaks op het boerenhuis. De poort en de laaddeur in de zijpuntgevel zijn korfbogig; de staldeuren en –vensters zijn licht getoogd. Het houtwerk is bewaard. Ten zuiden van het woonhuis (nok parallel aan het huis), een langwerpige stal met wagenhuis die in 1886 aan het erf wordt toegevoegd. Het volume is volledig ingebouwd door lage aanbouwen onder lessenaarsdaken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1875/1, 1877/1, 1886/7, 1931/2, 1961/4, 1973/1, 1976/7, 1994/1.
  • MAES R., Snellegem in vergeelde foto's, s.l., 1987, p. 78-79.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve bij kasteel van Snellegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.