Tabaksast

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met tabaksast

Beschrijving

Eind-19de-eeuwse hoeve met opmerkelijke tabaksast, gelegen op een met gras begroeid erf langs de drukke Gistelsteenweg; ten zuidwesten een boomgaard.

Historiek

In 1896-1897 laat baron Edmond le Bailly de Tilleghem-de Man, de kasteelheer van Snellegem, een nieuwe hoeve bouwen langs de toenmalige "Steenweg van Jabbeke naar Varssenaere". De hoeve bestaat op dat moment uit één bouwvolume evenwijdig met de weg, het huidige woonstalhuis. Op dat moment wordt het aan Broucke verpacht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt naar verluidt een mitrailleursnest gebouwd in de tabaksast ter verdediging van het nabijgelegen vliegveld. De erfgenamen van de baron blijven eigenaar tot de familie Hanseeuw de hoeve in 1948 koopt. In 1943 worden er drie (vermoedelijk iets oudere) bijgebouwen geregistreerd in het kadaster: ten westen en noordwesten van het woonhuis verschijnen stal en bergplaats, haaks op elkaar; ten noorden van het woonhuis wordt een "tabaksdroogerij" of tabaksast opgetrokken. Vanaf 1948 is de hoeve niet meer in bezit van de familie le Bailly de Tilleghem en in 1953 wordt onder de landbouwersfamilie Hanseeuw ten noordoosten van het woonhuis een nieuwe hangar gebouwd. Anno 2005 staat de hoeve leeg.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, waaronder het woonstalhuis dat in 1896 gebouwd wordt evenwijdig met de Gistelsteenweg. Het betreft een geel bakstenen volume van één bouwlaag en acht traveeën onder pannen zadeldak (mechanische pannen). Het verankerde baksteenmetselwerk is met een geprofileerde gootlijst afgewerkt. Het woonhuisgedeelte van vier traveeën (oost) bevat in de noordwesthoek een opkamer. Getoogde muuropeningen, origineel groen geschilderd en met T-vensters; in het stalgedeelte deels gewijzigd en dichtgemetseld.

De andere gebouwen zijn 20ste-eeuws en zijn in rood baksteenmetselwerk opgetrokken, gevat onder rode pannen zadeldaken. Het meest opvallende volume is de tabaksast, gelegen ten noorden van het boerenhuis. De ast bestaat uit drie niveaus met betonnen vloeren en een zolderniveau met luiken. Rechthoekige muuropeningen, schoorsteen aan oostelijke zijpuntgevel. Ten oosten, een lage aanbouw in houtbouw onder pannen zadeldak, deels beplankt, deels met golfplaten.

Ten westen van het woonhuis, een stalvolume van drie traveeën in rode baksteenbouw met geprofileerde gootlijst + drie beplankte traveeën ten noorden, onder pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen (nok haaks op huis).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1897/2, 1943/1, 1953/3.

Aanvullende informatie

De boerenwoning werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De andere gebouwen werden ingrijpend aangepast. Alleen de tabaksast bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els