Hoeve Bouchouttehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bouchouttehof

Beschrijving

"Bouchouttehof", historische hoeve die haar naam verleende aan de straat. De Boekhoutestraat was oorspronkelijk de lange erfoprit vanaf de Kerkeweg naar deze hoeve.

Historiek

In 1478 wordt de hoeve voor het eerst geregistreerd in geschreven bronnen. Ze wordt dan bewoond door de familie Robaerts. In 1681 brandt de hoeve volledig af ten gevolge van invallen van de Franse troepen onder Markies de Louvois. Pieter Pierens, de toenmalige eigenaar, bouwt de hoeve terug op. In 1733 brandt het woonhuis af. Niet veel later overlijdt Maarten de Cloet. In 1734 wordt volgens archiefbronnen een nieuw woonhuis van hout en leem gebouwd. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) wordt de hoeve weergegeven als bestaande uit twee haaks op elkaar staande gebouwen op een erf met een boomgaard in het oosten. In de oostgevel van het boerenhuis is het jaartal "1808" aanwezig, wat vermoedelijk op een verstening van het houten volume wijst. Op de Primitieve Kadasterkaart (1834) vinden we vier bouwvolumes terug; twee grote en twee kleine. Ten noorden van de hoevegebouwen bevond zich de tuin, ten oosten en op het erf lag de boomgaard. De mutatieschets van 1967 geeft wellicht de regularisatie van een eerdere heropbouw van het schuurvolume weer.

Beschrijving

Hoeve met twee 19de-eeuwse witgekalkte bakstenen volumes onder pannen zadeldak, namelijk boerenhuis en schuur. De hoeve is via een lange erfoprit te bereiken en is tussen weiden gelegen. Een oost-west georiënteerd boerenhuis van een viertal traveeën met geïncorporeerde stallen van drie traveeën. Muuropeningen gewijzigd. In de oostelijke zijpuntgevel zijn volgende inscripties te lezen: "1808", "DMH" (wellicht initialen van toenmalige eigenaar of bewoner) en "BHH" (Bouchouttehof)? Ten noord-westen van het woonhuis, een haaks ingeplante dwarsschuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis met segmentboogpoorten. Oorspronkelijk was dit volume in blote baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1834/2, 1967/15.
  • DESMEDT M., Afsterven van Franciscus Vanhove heeft opnieuw gevolgen voor Edouard Casteleyn- Amelie Vanhove, in Snellinghem, jg. 15, 2002, p. 1631-1643.
  • GEVAERT D., Het Bouchouttehof, in Snellinghem, jg. 3, 1990, p. 263-269.
  • ROOSE F., Het Bouchoutte-hof te Snellegem, Uitbater: Maarten de Cloet 1677-1733, in Brugs Ommeland, jg. 10, nr. 3, 1970, p. 112-126.