erfgoedobject

Monnikenhof

bouwkundig element
ID
88761
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88761

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Monnikenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Monnikenhof", grote historische hoeve met losse bestanddelen, verspreid over een ruim onverhard erf. Anno 2005 in verbouwing.

Historiek

In het begin van de 15de eeuw zou deze hoeve door monniken zijn bewoond. Nadien bewoond door de familie de Meuninck. M. Desmedt vond de hoeve terug in archiefdocumenten van 1478, 1554 en 1692.

Op de kaart van Ferraris (1771-1778) aangeduid als drie losse volumes op een ruim erf. Het Primitief kadasterplan van 1830 geeft grosso modo dezelfde samenstelling weer. In 1845 erft Charles van Caloen de hoeve. Hij voert in 1864 belangrijke verbouwingen uit aan de dan onbewoonde hoeve: behalve het woonhuis wordt alles heropgebouwd. In 1911 wordt het woonhuis vergroot en worden twee nieuwe bijgebouwen opgetrokken bij de woning.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, grotendeels in blote baksteenbouw, gevat onder pannen zadeldaken. De gebouwen liggen verspreid op een groot onverhard erf met een grote poel ten oosten, aan straatzijde.

Het in kern 18de-eeuwse boerenhuis is opgetrokken in gele baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Woonhuis van vijf lage traveeën met witgekalkte erfgevel op gepekte plint + twee opkamertraveeën met een hogere nok. Licht getoogde beluikte vensters met bewaard traditioneel schrijnwerk. Noordelijke zijpuntgevel met keldervensters en rondbogige zoldervensters met radvormige bovenlichten. Aan westkant, ruime aanbouw in gele baksteenbouw onder pannen zadeldak.

Ten noorden van het erf, een monumentale dubbele dwarsschuur in donkerrode baksteen onder (nieuw) zadeldak (nok haaks op huis); gebinten worden vernieuwd. Twee korfboogpoorten en luchtgleuven in de langsgevels; drie luchtgleuven in de oostelijke zijpuntgevel.

Stalvolume met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis ten zuidwesten van het huis. Donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan het huis). Korfboogpoorten, deels dichtgemetseld. Licht getoogde staldeuren, vernieuwde stalvensters.

Ten zuidwesten van het woonhuis, twee volumes in lichte baksteenbouw, zomerkeuken en stal.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1877/4, 1911/4, 1987/9.
  • Historische informatie van M. Desmedt, februari 2008: Rijksarchief Brugge, Ommelopers Blankenbergse Watering, nr. 92 en 104; Ommelopers Mestdach, nr. 877).
  • VAN EENOO A. s.d.: Jabbeke. Histories en legenden, deel III, Jabbeke, 265-272.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De woning is gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

  • Informatie verkregen van de gemeente (december 2014).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monnikenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88761 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.