Kazerne met legerbarakken

Beschrijving

De Stationsstraat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een (voormalige) kazerne, teruggaand op het militaire park dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van het station door het Duitse leger werd opgetrokken.

Historiek

Het "Feld Proviant West" bestond uit talrijke barakken en opslagplaatsen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het door het Belgische leger gebruikt als depot voor het pontonniermateriaal van de Genietroepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitse troepen uitgebreid en ingericht als krijgsgevangenenkamp. Aan de westkant van de straat bevond zich het militaire park met barakken, opslagplaatsen en laadkaai langs een aftakking van de spoorlijn. Aan de overkant van de weg werden zes bunkers gebouwd, drie houten slaapbarakken, één officiersbarak en een grote stenen keuken met voorraadkelder. Vanaf eind 1944 richtte het Engelse leger er het "Prison of War Camp 2224" in. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kamp door het Belgische leger gebruikt.

Beschrijving

Enkel aan de westkant van de weg zijn anno 2007 nog enkele gebouwen bewaard. De Civiele Bescherming gebruikt drie stenen barakken uit de Tweede Wereldoorlog ten zuiden van het "Hoveniershof" (nummer 63). Het deel van het terrein ten noorden van de hoeve is eigendom van de gemeente Jabbeke en bevat behalve een grote timmerijbarak uit de Tweede Wereldoorlog, twee opmerkelijke houten barakken uit de Eerste Wereldoorlog.

De zuidelijke houten barak uit de Eerste Wereldoorlog, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingericht als feestzaal voor bals en het "Weihnachtfest". Vanaf de bevrijding in 1944 door de Britse militairen gebruikt als "Stage Door Canteen". Daartoe werd een grote vierkante dansvloer aangelegd die nog steeds aanwezig is. Houten gebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit muren in een houten constructie, gevuld met baksteenmetselwerk en golfplaten; het zadeldak wordt door talrijke houten pijlers gedragen. Interieur deels bepleisterd en voorzien van talrijke amateur-muurschilderingen van tekenfilmfiguren. Betonnen vloer met nauwkeurig aangelegde vierkante houten dansvloer aan de westkant. Ten noorden hiervan, een gelijkaardige, maar iets grotere houten barak uit de Eerste Wereldoorlog. Beide gebouwen bevinden zich in verwaarloosde toestand.

Ten westen van het terrein, langs de aftakking van de spoorweg, een erg lange barak uit de Tweede Wereldoorlog, toen in gebruik als timmerwerkplaats. De zijpuntgevels zijn in baksteenmetselwerk en betonplaten opgetrokken, de langsgevels bestaan uit golfplaten tegen een deels bakstenen, deels betonnen constructie. Laag zadeldak van golfplaten, gedragen door ijzeren gebintes. Betonnen vloer; op de zuidelijke binnenwand is in gele verf het opschrift "Rauchen verboten" geschilderd, verwijzend naar de functie als schrijnwerkerij.

• PACKO L., Jabbeke 1914-1918, Aartrijke, 1990.
  • PACKO L., Jabbeke 1940-1947, Aartrijke, 1995.

Aanvullende informatie

De drie stenen barakken ten zuiden van het Hoveniershof zijn ofwel afgebroken ofwel hebben ze onvoldoende erfgoedwaarde.