Villa van 1882

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1882

Beschrijving

Villa in tuin, opgetrokken in 1882 voor de weduwe van burggraaf Christian du Bus de Gisignies (Sint-Joost-ten-Node), als woning voor de boswachter van het grote beboste kasteeldomein. Na 1940 werd de woning in gebruik genomen door graaf Christiaan de Renesse. In 1966 grondig verbouwd en verruimd door aannemer Wilfried Verhaeghe uit Loppem, en doorverkocht als villa in de nieuwe residentiële verkaveling op het kasteeldomein.

Villa in regionalistische stijl, gekenmerkt door een witgeschilderde baksteenbouw onder leien zadeldaken hoge puntgevels met aandaken en schouderstukken; lijstgevels met rechte muizentandfries. Getoogde muuropeningen met natuurstenen kozijnen, deels beluikt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1882/1, 1966/10.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 175-212.