IJzeren brug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed IJzeren brug

Beschrijving

IJzeren brug die de wandelaar over een rechte beek in de noordoosthoek van het domein leidt. De brug is geconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw, toen Christian du Bus de Gisignies het park rond zijn nieuw kasteel liet aanleggen. Oorspronkelijk lag ze over de oostelijke walgracht die Christian du Bus aan de grens van het domein liet graven. Bij de verkaveling van het domein werd de brug iets naar het westen verplaatst; ze ligt nu over een uitloper van de grote, grillige kasteelvijver.

Het is een witgeschilderde, ijzeren boogbrug, met vrij sobere, industriële uitwerking. Een centraal medaillon met wapenschild wijst "G. VAN ESSCHEN INGENIEUR BREVETE" aan als ontwerper van deze constructie.

• VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 175-212.