Veerhuis en café Het Veer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veerhuis en café Het Veer

Beschrijving

Voormalig veerhuis met boerderij en café naar verluidt “Het Veer” genaamd, nu zonder functie. Gelegen aan de Durmedijk binnen het gehucht Sombeke bij het Durmeveer dat voorzag in een verbinding tussen Sombeke en Hamme ter hoogte van de Aartstraat naast de Kaai van Hamme. Als veerpont aangegeven op 18de-eeuwse kaarten (onder meer de Ferrariskaart van 1771-1778). Het Durmeveer Hamme-Sombeke stond ook bekend als Sint-Rochusveer (zie vermelding in 1779), verwijzend naar de patroonheilige van de parochiekerk in de wijk Sombeke. Volgens het kadasterarchief vervangt het huidige huis sinds 1890 een deels afgebroken magazijn bij een gesloopt ouder huis. Verankerde en gewitte baksteenbouw onder pannen zadeldak, overstekend op houten schoren. Grote opkamer boven kelder met buitenkeldertrap aan de achtergevelzijde. Voorgevel uitziend op de Durme.

• RUYS R., Veer en Veerdienst in Oost-Vlaanderen vroeger en nu, Gent, 1979, p. 126.
  • VAN GARSSE R., Terugblik in het verleden. Om en rond de Durme te Hamme, in Osschaert, III, 4, 1989, p. 90.