Vijf grafheuvels

archeologisch geheel

Beschrijving

Vijf grafheuvels, waarvan de eerste drie, met Harpstedt-scherven en een soort steenbekisting, waarschijnlijk dateren deze uit de late bronstijd tot vroege ijzertijd, de vierde, met inhumatiegraf en ijzertijdurne, uit de middenbronstijd en de vijfde, met klopsteen, uit de ijzertijd (circa 600 voor Christus).

De grafheuvels zijn cirkelvormig tot ovaal. Ze zijn maximaal één meter hoog. Hun doormeter varieert van 4,5 tot 12 meter. Rond de meeste heuvels werden kringgreppels gegraven. In 1959 ving het wetenschappelijk onderzoek aan. De eerste twee werden onderzocht door M. Vanderhoeven, het volgende paar door A. Claassen en R. Nauts en de vijfde door laatst genoemde en J. Ulenaers.

• Gegevens in situ aangeduid op infobord.
  • BAUWENS - LESENNE M., Bibliografisch repertorium van de oudheidkundige vondsten in Limburg, behoudens Tongeren-Koninksem (vanaf de vroegste tijden tot de Noormannnen), in Oudheidkundige repertoria, r. A: Bibliografische repertoria, 8, Brussel, 1968.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 37-38, 39.