Keerdok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Keerdok

Beschrijving

Dok voor binnenscheepvaart, in 1905-1907 onder leiding van de ingenieurs Pierlot en Weyts gegraven, daar waar de Dijle de stad verlaat; de polemieken rond het al dan niet graven van een "zee-dock" dateerden reeds van begin 1870.

Driezijdig dok met 350 meter kaaimuur (natuursteen) waarin schepen tot 100 meter lengte kunnen zwenken; op het einde van het dok, juist voor de samenvloeiing van Dijle en afleidings-Dijle, bevindt zich de benedensluis met doorgang van 10,50 meter en 90 meter lengte; de hele constructie van het sas met inbegrip van de twee sluishoofden meet 150 meter; de puntdeuren zijn vernieuwd. De bovensluis (1890) bevindt zich op Nekkerspoel, juist voorbij de afsplitsing van het afleidingskanaal. Op noord- en oostkaden, voormalig stadsmagazijn naast recente bedrijfsgebouwen.

• S.N., Le Bassin Maritime. Organe des inérêts matériels de Malines, augustus-december 1871.
  • S.N., Projet de creér à Malines un bassin maritime, 1871.
  • VAN MIERLO CH., Etude approfondie de la question Bruxelles, Louvain et Malines. Ports de mer, Brussel, 1885.
  • VERMOORTEL F., Mechelen, de memoires van een stad, Brugge, 1986, 38.

Auteurs: Plomteux, Greet